Overstromingen…

Afgelopen vrijdag is er hier in Mackay 600mm regen in 6 uur gevallen (in Nederland valt 800mm in een heel jaar!) en dat was toch wel heel erg veel, het grootste deel van de stad lag onder water, 2000 huizen en 1000 bedrijven zijn ondergelopen en alles was gesloten inclusief vliegveld, winkels, dokters etc. Heel bizar.

Wij waren op weg naar huis na een heerlijke vakantie in Tasmanie en op het vliegveld Sydney kregen we te horen dat onze vlucht een dag was uitgesteld omdat het vliegveld onder water stond. De ernst van de situatie was nog niet helemaal doorgedrongen totdat ik de praktijk manager belde om te vragen of ze wilde doorgeven dat ik te laat zou komen voor de cursus van zaterdag. Ze bleek behoorlijk overstuur want ze stond tot boven haar knieen in het water in haar keuken en vertelde dat de noodtoestand was uitgeroepen in de stad. 

Gelukkig wonen wij op een heuvel net buiten de stad en staat ons huis een beetje op palen dus daar waren we niet al te bang voor (en dat bleek ook te kloppen).En terwijl ze in Mackay dus met de enorme overstromingen te kampen hadden was er op precies dezelfde dag in Tasmanie ” droogte” dag en ging de opbrengst van alle supermarkten naar de boeren om ze te helpen met de gevolgen van de zeer ernstige droogte dit jaar. Ondertussen is er aan de westkust een cycloon in ontwikkeling, het blijft een enorm land van extremen.

Wij hebben in ieder geval een lekker dagje in Sydney doorgebracht, een prachtig aquarium met heel veel haaien en lekker eten bij de haven. En gisteren was het vliegveld weer open en de meeste wegen in de omgeving waren weer toegankelijk dus konden we alsnog naar huis.

Een bizar gezicht, al dat water overal en langs de wegen en bij hekken mee gespoelde takken en rotzooi. De  “schade” bij ons huis is beperkt tot een overgelopen zwembad met bruin water en een heel klein beetje water wat onder de deur was doorgekomen. Het lastigste is dat alles vochtig is door de combi van de regen en het warme weer, een van de banken was zelf een klein beetje gaan schimmelen.

Ik zal eens kijken of ik wat foto’s van het internet kan pikken om jullie een idee te geven van wat er gebeurd is, want ik begreep dat het het Nederlandse nieuws niet echt heeft gehaald. 

overstroming1.jpg

 overstroming2.jpg

 overstroming3.jpg

 overstroming4.jpg  

Voor wie nog meer achtergronden over de overstromingen wil lezen:

http://www.abc.net.au/news/australia/

en dan als postcode 4740 invullen (hier heb ik ook alle foto’s gepikt) 

2 thoughts on “Overstromingen…

  1. Maartje

    Het ziet er inderdaad heftig uit. Had na jullie telefoontje al flink zitten googelen (moet natuurlijk Chris zijn werk een beetje bezig houden ;)) en toen was ik ook op dat soort foto’s en verhalen gestuit. 🙁 Het is toch wat zeg, jullie de natste tijd sinds jaren, wij de warmste winter in Zwitserland ooit. 🙁 Volgens mij zorgen wij voor het broeikaseffect! 😉

Comments are closed.